Medya ve Sinema-TV

Netflix'in Üç Cisim Problemi dizisi Çin'i kızdırdı

Netflix'in 'Üç Cisim Problemi' dizisine Amerikalı eleştirmenler övgü yağdırırken, Çinliler tepki gösterdi. Öykü her ne kazar Çinli bir yazarın kaleminden çıksa da dizi, Çin'i kötü gösterme girişimi olarak kınandı.

Netflixin Üç Cisim Problemi dizisi Çini kızdırdı

Netflix, en son büyük bütçeli dizisi 3 Body Problem'i bir bilim kurgu destanı olarak  tanıttı.

Geçen hafta yayına giren “Üç Cisim Problemi” serisi, ABD’li eleştirmenlerden yüksek puanlar alsa da Çin'deki izleyicilerden tepkiler yağdı. Çinli izleyiciler, diziyi Hollywood'un Çin'i kötü gösterme çabası olarak yorumladı.

ÇİN'İN TEPKİ GÖSTERDİĞİ DİZİNİN UAYRLANDIĞI ROMANIN YAZARI ÇİNLİ

Üç Cisim Problemi (Çince: 三体 : Üç Cisim) Liu Cixin tarafından yazılmış  bilimkurgu romanıdır. Yazarın Dünyanın Geçmişini Anma üçlemesinin ilk kitabıdır.  Üç cisim Problemi (3 Body Problem) dizisi, Hugo Ödüllü bu roman uzaylı istilasına hazırlanan insanlığın nesillere ve mekânlara yayılan hikâyesini anlatan serisinden uyarlandı.

Roman ilk olarak 2006 yılında Çin'de Science Fiction World dergisinde tefrika edildi ve 2014 yılında Ken Liu tarafından Batılı okuyucular için tercüme edildi. 2015 yılında en iyi roman dalında prestijli Hugo Ödülü'nü kazandıktan sonra kitap, iki devam bölümü ile dünya çapında yaklaşık dokuz milyon kopya sattı. Liu Cİxin, bugün Çin bilim kurgusunu dünyaya tanıtıan adam olarak övülüyor; kendi ülkesinde türün sansürlenmesi göz önüne alındığında bu inanılmaz bir başarı.

Game of Thrones dizisi yapımcılarının imzasını taşıyan Netflix'in yeni dizisine kaynaklık eden 3 Body Problem, Çin'de yasaklanmasına rağmen Amerika'da büyük ilgi görmüş, çok satanlar listesimde yıllarca kalmıştı. Ancak romana Hugo ödülü verilmesi ve Çok Satanlarda tutulması kimilerine göre edebi gücünden değil, ABD'nin Çin'le politik mücadelesinden kaynaklanıyordu. 

Pekin doğumlu Liu Cixin'in, Dünyanın Geçmişini Anma üçlemesinin ilki olan çok satan romanının, bir zamanlar beyinleri titreten zaman atlamaları, felsefi ikilemleri ve bilimsel teoriye ilişkin yoğun araştırmaları nedeniyle uyarlanamaz olduğu düşünülüyordu (film uyarlaması 2017'de rafa kaldırıldı)

ROMANIN BAZI SAHNELERİ DİZİYE UYARLANMADI

Üç Cisim Problemi'nin İngilizce çevirisinde "Yalnızca Pekin'de 40 gün boyunca 1700'den fazla mücadele seansı kurbanı dövülerek öldürüldü" yazıyor. "Diğer pek çok kişi delilikten kaçınmak için daha kolay bir yol seçti." Roman 1967'de geçiyor; Sonraki on yılda, öğrencilerin liderliğindeki radikal "Kızıl Muhafızlar" Mao Zedong'un komünist politikalarını şiddetle güçlendirmek için harekete geçtiğinde, Çin'in Kültür Devrimi'nde iki milyona yakın kişi öldü. Pek çok kurban, "zulmün acısını sona erdirmek" için kendilerini öldürdü; Üç Beden Problemi'nin bugünkü olay örgüsünde bilim camiasındaki açıklanamayan intiharlar aracılığıyla ima edilen bir gerçek. Ancak bu gerçek tarihin Liu'nun çalışmasındaki olayları nasıl şekillendirdiğinden daha da ilgi çekici olan şey, Mao rejiminin aynı zamanda gerçek dünyadaki bilim kurgunun gidişatını da nasıl şekillendireceğidir.

Dizinin yapımcısı David Benioff, bazı sahneleri diziye eklemediklerini ama göz ardı edilemeyecek olayları koyduklarını ifade ederek, "göz ardı edilmesinin zor" olduğunu söyledi.

DİZİ  1967'da Pekin'deki bir üniversitede görevli fizik profesörünün,  kalabalığın önünde hükümetin inançlarına uymayı reddettiği için Kızıl Muhafızlar tarafından acımasızca öldürülüşünü gösteren. Çin'in Kültür Devrimi kötüleyen sahnelerle başlıyor.

Dizinin ilk beş dakikası 1967'da Pekin'de "mücadele oturumu" olarak bilinen devrimci  mitingde geçiyor. Genç Ye Wenjie'nin (Zine Tsung) gözlerinden, akranlarının birkaç akademisyeni sahnede gösterip onları aşağılamasını izliyoruz.

“Böceklerin kökünü kazıyın! Tüm canavarları ve şeytanları süpürün!”  diyen gençler küçük kırmızı kitaplarını göklere kaldırırken ağlıyorlar.

Sahnede bir adam, gözyaşları içinde karşı-devrimci olduğunu itiraf ediyor ve gözyaşları içinde rehabilite edilmesi için yalvarıyor. O götürüldüğünde Ye Wenjie'nin kendi babası ortaya çıkarılır. Fizik profesörü Ye Zhetai, görelilik teorisini Amerikan emperyalizmi olarak suçlamakla karşı karşıya kalır. Karısı af dilemek için sahneye çağrıldığında bile bilimi çürütmeyi reddediyor. Ye Wenjie mitingin kontrolden çıkmasını ve babasının dövülerek öldürülmesini yalnızca dehşet içinde izleyebilir.

Astrofizik öğrencisi Ye Wenjie, babasının paramiliter güçler tarafından dövülerek öldürüldüğüne tanık oluşunun ardından çalışma kampına gönderilir.

1966'dan 1976'ya kadar gerçekleşen Kültür Devrimi, Başkan Mao Zedong'un Çin kültürüne kalıcı komünist coşkuyu aşılamak ve mirasını ölümünden sonra da uzun süre canlı tutmak için kullandığı bir uygulamaydı.

Bu tarihsel bağlamla açılış 3 Beden Problemi'ne üzerine inşa edilebilecek sağlam bir anlatı temeli sağlıyor. Dizinin karakterlerinden bazıları gelecek bölümlerde yıkıcı kararlar verdiğinden onların ruh hallerine temel oluşturuyor. Bu giriş, dönemin tarihsel bağlamına gönderme ve 3 Beden Problemi'nin kahramanlarının ruh yapısını anlamaya yardımcı olmak için tasarlanmış. Ancak  tutarlılığı tartışma konusu ve özellikle de Çinlilerce ağır bir iftira.

Dizide Ye Wenjie, daha sonra, üssü asla terk etmemesi şartıyla, kendi cezasından kaçınmak için yapılan bir anlaşmanın parçası olarak Moğolistan'da bir askeri programa katılır. Devasa bir parabolik antenin altındaki bu soğuk karakolda insanlığa olan tüm inancını kaybeder. Hayatını araştırmasına adadı ve yüksek güçlü bir radyo sinyalinin derin uzaya yayınlanmasına yol açan bilimsel bir atılım gerçekleştirdi. Bu eylemin ciddi sonuçları olacak ve bunların hepsi Pekin'deki o vahim günden kaynaklanıyor.

Uzaylıları konu edinen romanın kurgusunda yer verilen bir diğer olgu ise SETI projesi ile kaydedilen WoW Sinyali. Dünda'da ve güneş sistemi dışından kaydedilen sinyalin nereden geldği hâlâ belirsiz. 

NETFLİX'E MİLLİYETÇİ ÖFKE

Netflix Çin’de hizmet vermediği için Çinli kullanıcılar bu sahneyi yasadışı yollarla izlemek durumunda kaldı.

Reuters'e göre Netflix, resmi olarak erişilebilir olmamasına rağmen sosyal medyada trend oldu.

CNN'ye göre dizi, Çin'de "milliyetçi öfkeyi" ateşledi ve bazıları, Hollywood'un kasıtlı olarak ülkeyi kötü göstermeye çalıştığı Kızıl Muhafız tasvirlerini suçladı.

Wow Sinyali nedir? Wow Sinyali nereden geldi?Dünyaya uzaylıların gönderdiği öne sürülen ve kaynağı henüz tam olarak bilinmeyen gizemli radyo kaydıdır.

 

Yorumlar